Nieuws

Bezint eer je begint: 4 misvattingen over het verwijderen van je mazouttank

Een ongebruikte mazouttank, leeg of niet, bevat restanten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Een mazouttank die je niet meer gebruikt moet je volgens de wet dan ook verwijderen. Maar neem dat laatste vooral niet te letterlijk, want een mazouttank laat je best door een vakman verwijderen. Wij vertellen je graag waarom, aan de hand van 4 algemene misvattingen.

1. Ik kan een mazouttank zelf verwijderen

Denk toch maar twee keer na voor je daaraan begint. Wat ga je namelijk doen als de mazouttank niet volledig leeg is en begint te lekken? Het kostenplaatje van een eventuele bodemverontreiniging die je hiermee veroorzaakt ligt alleszins een pak hoger dan de kosten van een vakman. Welk materiaal ga je gebruiken? Je hebt bijvoorbeeld een speciale vonkvrije knabbelschaar nodig om de mazouttank open te knippen. En ook naar het verplichte wettelijk attest kan je fluiten als je zelf aan het saneren slaat.

2. Een graafmachine klaart die klus wel even

Plan je een volledige afbraak van je woning of voer je werken uit met een grondwerker, bijvoorbeeld bij de (her)aanleg van je oprit of tuin, dan is de verleiding vaak groot om meteen die mazouttank te verwijderen. Maar wat als de grijper dan per ongeluk de tank raakt en zo een lek veroorzaakt? De kans op bodemverontreiniging en de daarbij horende bodemsanering neemt toe. Niet enkel een dure zaak, maar ook je afbraakwerken of de werken aan de oprit of in de tuin riskeren langdurig stil te vallen. Vergeet ook niet dat je geen officieel attest zal verkrijgen op deze manier.

3. Help, mijn tuin zal om zeep zijn

Maak je geen zorgen, een mazouttank wordt niet altijd uitgegraven. Is het technisch onmogelijk om je mazouttank op een veilige manier uit te graven (bijvoorbeeld als je tank te dicht bij je woning ligt of als de stabiliteit in het gedrang komt), dan wordt die opgevuld met inert materiaal, zoals zand of schuim. Nadat de tank volledig gereinigd is natuurlijk! Zo is je tank ook op een correcte manier buiten gebruik gesteld en krijg je een officieel attest van ‘reglementaire buitendienststelling’.

4. Ik breng de tank naar het containerpark

Bespaar jezelf een nodeloze rit. Je kan absoluut niet zelf je mazouttank naar het recyclagepark brengen. Je moet namelijk een officieel attest kunnen voorleggen en enkel een erkend professional kan dit doen. Laat het dus maar aan de experten over.

Het is duidelijk: zelf een mazouttank verwijderen is geen goed idee. Bespaar jezelf dus heel wat tijd- en geldverlies, en schakel de vakmannen van All-in Tank Service in. Zo ben je zeker van een veilige en correcte sanering van jouw mazouttank. Neem contact op met de experts van All-in Tank Service op het gratis nummer 0800 11 206 of vraag online een offerte aan.