Nieuws

Wat is het btw-tarief voor het verwijderen van mijn mazouttank?

Als je je mazouttank buiten dienst wil stellen, ofwel saneren, val je onder het normale btw-tarief van 21%. Je kan echter ook genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% als de sanering deel uitmaakt van omvangrijke renovatiewerken. Maar wat houden ‘omvangrijke renovatiewerken’ nu precies in?

Als je je woning verbouwt, kan je dat voor bepaalde renovatiewerken tegen het verlaagde btw-tarief van 6% doen. Daar hangen uiteraard enkele voorwaarden aan vast. Zo moet de woning ouder zijn dan 10 jaar, moet je woning uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning worden gebruikt en moeten de werken rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd worden. Dit is doorgaans de eigenaar of huurder.

Voor welke werken geldt het verlaagd btw-tarief van 6%?

Dit geldt zowel voor renovatiewerken aan de binnenkant als aan de buitenkant van de woning en/of eventuele onderhoudswerken. Een volledige lijst van alle renovatiewerken met een verlaagd btw-tarief van 6% vind je hier, maar we geven graag al enkele voorbeelden:

  • sanitair installeren dat aangesloten is op de waterleiding of de riolering;
  • nieuwe elektriciteit leggen;
  • centrale verwarming of airconditioning plaatsen;
  • isolatie van de woning;
  • binnen- en buitenschilderwerken;
  • vernieuwen van de voorgevel;
  • plaatsen van een veranda, pergola of terras;
  • het vegen van schoorstenen, het ontstoppen van riolen en leidingen;

Voer je één of meerdere van bovenstaande renovatiewerken uit en verwijder je jouw mazouttank? Dan maakt die deel uit van een omvangrijke renovatie en geniet je dus ook van een verlaagd btw-tarief van 6% voor de sanering van jouw mazouttank.

Bijkomende premies

Bepaalde gemeentes geven ook een premie voor de sanering van je mazouttank. Of dat ook in jouw gemeente het geval is kan je nagaan via https://www.premiezoeker.be/ of door het na te vragen bij de milieudienst van je gemeente.

Ben jij bezig met renovatiewerken en wil je ook jouw mazouttank saneren? Reken dan op de experts van All-in Tank Service.

Offerte aanvragen