Nieuws

Wat moet je doen als er water in je mazouttank zit?

Bij ondergrondse mazouttanks is de kans groot dat er na verloop van tijd water in de tank komt door condensatie, extreme weersomstandigheden of een slecht afgedekte verluchtingsbuis. Is dat het geval, dan kan je er maar beter voor zorgen dat dat water zo snel mogelijk verwijderd wordt. Het is niet enkel wettelijk verplicht, maar het kan ook ernstige schade toebrengen aan je mazouttank.

Voorkom roestvorming en bodemverontreiniging

De wet stelt namelijk dat opslaginstallaties beschermd dienen te worden tegen mechanische beschadigingen en elke vorm van aantasting, bijvoorbeeld door corrosie. Hoe langer water in je mazouttank staat, hoe zuurder dit water wordt waardoor je mazouttank op termijn gaat roesten. Die roest vergroot de kans dat er een lek ontstaat die bodemverontreiniging kan veroorzaken. Daarom controleert All-in Tank Service tijdens de periodieke keuringen van ondergrondse mazouttanks proactief op water in je tank. Je kan namelijk niet zien dat er water in je mazouttank zit omdat water zwaarder is dan mazout waardoor het op de bodem van je mazouttank terecht komt. Staat het water al enkele centimeters hoog in je mazouttank, dan kan je aanzuigleiding water in plaats van mazout aanzuigen met een defecte brander als gevolg.

Hoe stellen we water in je mazouttank vast?

Onze keurder peilt met een speciale waterpasta of er water in je mazouttank zit. Is dat het geval, dan worden bijkomend volgende drie zaken gecontroleerd:

  1. De hoeveelheid water. Hoe meer water er in je mazouttank staat, hoe groter de kans op een probleem. Een grote hoeveelheid kan wijzen op een lek in je tank (waardoor het water naar binnen komt) of op het feit dat het water er al langer staat wat de kans op zuur water verhoogt. Maar de hoeveelheid water bepaalt ook of het water al dan niet weggepompt kan worden. Onder de twee centimeter is het technisch onmogelijk om het water te verwijderen.
  2. De PH-waarde van het water. Deze waarde moet idealiter tussen 6 en 7 zijn. Een lage pH-waarde geeft namelijk aan dat het water in je mazouttank al even in je mazouttank staat en zuur is geworden. En zoals eerder vermeld, vergroot zuur water de kans op roest met dus ook de kans op schade aan je mazouttank.
  3. De staat van je mazouttank. Wordt er een lek vastgesteld, dan zal je eerst je mazouttank moeten herstellen of vervangen. Want als het water door het lek naar binnen sijpelt, dan heeft het geen zin om het water te verwijderen. Dat komt er door het lek toch terug in.

Ons advies? Laat vanaf 2 centimeter het water uit je mazouttank pompen om schade en kosten te vermijden. Je mazouttank is immers gemaakt om mazout op te slaan, geen water.

Hoe verwijderen we water uit jouw mazouttank?

Als je mazouttank volledig in orde is, en je graag het aanwezige water wil laten wegpompen, gaat onze keurder meteen aan de slag. Voor het verwijderen van het water gebruiken we een gespecialiseerde pomp waardoor de klus na amper 20 minuten geklaard is. Nadien wordt de pH-waarde van het aanwezige water gemeten en genoteerd op het keuringsattest. Het weggepompte, vervuilde water wordt meegenomen door de keurder en nadien verwerkt en gerecycleerd.

Wordt er bij de keuring van je mazouttank water vast gesteld? Reken dan op de experts van All-in Tank Service voor een snelle en vakkundige oplossing. Is het bijna tijd voor jouw periodieke keuringen? Vraag dan online jouw keuring aan.