Nieuws

Waarom een mazouttank verwijderen?

Een mazouttank die niet meer gebruikt wordt, moet je volgens de wet verplicht verwijderen. Maar waarom is dat nu juist? Want een lege mazouttank die ondergronds ligt of ergens in een schuurtje staat, stoort toch niemand? Dat lijkt inderdaad het geval, maar elke ongebruikte mazouttank vormt een risico op bodemverontreiniging.

Elke ongebruikte mazouttank, ook al is ze leeg, bevat een residu van slib, restjes mazout en water. Komt dat residu in aanraking met de bodem, dan veroorzaakt dit milieuverontreiniging. Die verontreiniging kan ontstaan door een lek in je mazouttank, maar evengoed door een microscopisch klein barstje. Aangezien er geen periodieke keuringen meer uitgevoerd worden bij ongebruikte mazouttanks, wordt bodemverontreiniging laattijdig of zelfs niet gedetecteerd. Een ramp voor het milieu met vaak hoge kosten voor jou als eigenaar van de mazouttank tot gevolg. Daarom neemt de overheid geen enkel risico en wordt een verplichte sanering opgelegd.

Verplichtingen bij het verwijderen van je mazouttank

Nu je weet waarom je een mazouttank moet verwijderen, geven we de wettelijke verplichtingen mee die gelden in jouw situatie. Zo ben je snel helemaal in orde met jouw mazouttank.

Verwijderen ondergrondse mazouttank

Werd de ondergrondse mazouttank gebruikt voor de verwarming van je woning? Dan ben je wettelijk verplicht de mazouttank te laten leegpompen, reinigen en uitgraven. Is dat uitgraven technisch onmogelijk omdat je mazouttank bijvoorbeeld onder je oprit of woning ligt? Dan moet je mazouttank opgevuld worden met inert materiaal zoals zand of schuim. Zodra de mazouttank gesaneerd is, ontvang je een officieel certificaat waaruit blijkt dat de verwijdering van je ondergrondse mazouttank door een erkende stookolietechnicus werd uitgevoerd volgens de regels van het vak.

Bekijk hoe we een ondergrondse mazouttank saneren

Verwijderen bovengrondse mazouttank

In Vlaanderen ben je verplicht om bovengrondse mazouttanks te laten leegpompen en te reinigen. Mazouttanks kleiner dan 6000 liter moet je wettelijk gezien niet laten verwijderen, maar in de meeste gevallen wordt dit toch gedaan. Zo kan je de plaats die vrijkomt weer nuttig besteden.

Bekijk hoe we een bovengrondse mazouttank verwijderen

Toepasbaar btw-tarief en premies

Voor het verwijderen van je mazouttank is het normale btw-tarief van 21% van toepassing. Er zijn echter een aantal situaties waarbij je kan genieten van het verlaagd btw-tarief van 6%. Dat is het geval wanneer het verwijderen van je mazouttank kadert binnen een grondig renovatieproject of wanneer je je mazouttank vervangt door een nieuw exemplaar. Meer informatie vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Laat je mazouttank professioneel verwijderen